Pomorze zawsze należało do tych regionów Polski, gdzie piwo króluje na stołach. Już w średniowieczu mieszkańcy regionu kochali ten wyjątkowy bursztynowy trunek, a największym ośrodkiem browarnictwa w tej części Europy był Gdańsk. Dość powiedzieć, że członkiem cechu browarników był słynny astronom Jan Heweliusz, który pieniądze ze sprzedaży piwa inwestował w urządzenia do obserwacji nieba. Dziś bogate tradycje kontynuują browary rzemieślnicze, gdzie piwo z pasją warzone jest z wykorzystaniem nowoczesnych technologii.
Na początku XVI wieku tylko na Głównym Mieście w Gdańsku działało ponad 400 browarów, a browary na Kaszubach sławne były w całej Europie. Do ładowania licznych beczek z piwem wykorzystywano żurawia, który obecnie jest jedną z atrakcji turystycznych Gdańska. Piwo jopejskie produkowane w „pleśniowych jaskiniach” eksportowano do różnych zakątków Starego Kontynentu.
Tradycyjne kaszubskie piwo
Piwo ze słodu jęczmiennego warzyły również inne browary na Pomorzu, w tym w Tczewie, Malborku, Gniewie i Chojnicach. Dzięki wysokiej jakości było ono uważane przed II wojną światową za najbardziej eleganckie piwo Rzeczypospolitej. Obecnie do jego produkcji stosuje się tradycyjną, dekoracyjną metodę zacierania słodu, która pozwala uzyskać pełniejszy smak trunku.
Tradycje te wykorzystują liczne minibrowary, których produkcję wspierają pomorskie restauracje i hotele. W minibrowarach czy pubach z kilkunastoma kranami do nalewania różnych piwnych trunków nie brakuje smakoszy. Jeśli więc przed urlopem szukasz w internecie atrakcje na Kaszubach, które koniecznie trzeba poznać, sprawdź, gdzie powstaje piwo rzemieślnicze na Kaszubach. Może uda się nie tylko skosztować trunku, ale także obejrzeć browar.
Stary Browar Kościerzyna
Podczas wizyty na Kaszubach trzeba koniecznie odwiedzić Stary Browar Kościerzyna, który wabi niefiltrowanym i niepasteryzowanym, w pełni naturalnym smakiem bursztynowego napoju. To browar z ponad 160-letnią historią, gdzie kaszubska tradycja przeplata się z nowoczesnością, tworząc niepowtarzalny klimat.
Miejsce, które w 1948 roku zdegradowano do roli wytwórni wód gazowanych, na nowo tętni życiem. Piwo w browarze jest niefiltrowane i niepasteryzowane oraz nie jest utrwalane chemicznie czy fizycznie. Od 1856 roku za tajemnicę wyjątkowego smaku tego trunku uznawano wodę. Do dziś przy produkcji piwa używa się wody z tego samego ujęcia. Lód pozyskuje się głównie z pobliskiego Jeziora Kaplicznego.
Do produkcji wykorzystywane są najlepsze słody i chmiel dostępne na rynku polskim i za granicą. Duży wpływ na smak i aromat piwa mają również na miejscu selekcjonowane i namnażane drożdże piwowarskie. Turyści odwiedzający browar mogą na własne oczy zobaczyć, jak wygląda proces produkcji złotego trunku. Jedną z atrakcji tego miejsca jest charakterystyczny 16-metrowy strażacki komin słodowni ze stalowym wiatrołapem w kształcie anioła.
Bytów Browar Kaszubski
Browar Bytów kontynuuje lokalne tradycje piwowarskie, których początki sięgają XIX wieku. Pierwsze piwo z Browaru Kaszubskiego zostało rozlane do butelek i wyruszyło w Polskę w styczniu 2016 roku. Od tego czasu producent sukcesywnie rozwija ofertę. Obecnie warzy kilkadziesiąt rodzajów piw rzemieślniczych, w tym klasyczne gatunki dolnej i górnej fermentacji.
Są również smakowe lagery z dodatkiem naturalnych soków i owoców oraz szeroki wachlarz piw w stylach nowofalowych. Wszystkie powstają w zgodzie z naturą w pełnym cyklu produkcyjnym z najlepszych dostępnych na rynku surowców. Browar sztucznie nie przyspiesza procesów fermentacji i leżakowania, a także nie filtruje piwa przez rozlaniem do butelek. Dzięki temu produkty charakteryzują się oryginalnym, bardzo wyrazistym smakiem i aromatem.
Browar Czarna Owca
Kilkanaście kilometrów od Starogardu Gdańskiego leży wieś Semlin, gdzie znajduje się browar Czarna Owca. Browar zaczął swoją działalność w 2016 roku. Jak informuje producent, w pogoni za perfekcją każda seria za każdym razem delikatnie różni się smakiem. Wszystkie butelki są ręcznie etykietowane, a następnie pakowane, dzięki czemu nabierają indywidualnego charakteru. Wśród szerokiego wachlarza produkowanych tutaj rodzajów i stylów piwa wyjątkowe poważanie ma „Ciemny Typ”.
Grodzisko w Owidzu
Atrakcją wakacji na Kociewiu może być udział w Festiwalu Piw Rzemieślniczych „U Welesa”, którego dziewiąta edycja odbędzie się w lipcu br. Będą piwne konkursy, stoiska browarów rzemieślniczych oraz tradycyjny rzut rzepą (lub innym warzywem) przez rzekę Wierzycę. Nazwa festiwalu pochodzi od imienia Weles – słowiańskiego boga, który patronował m.in sztuce, magii, rzemiosłu i kupcom.
Będąc w Owidzu, warto zwiedzić rekonstrukcję wczesnośredniowiecznego grodu oraz jedyne w Europie Muzeum Mitologii Słowiańskiej. Badania archeologiczne i historyczne potwierdzają, że w tym właśnie miejscu założono około XI wieku gród obronny, jeden z większych w tamtych czasach. Gród i otaczająca go infrastruktura zajmują powierzchnię ponad 6 hektarów, gdzie znajdują się m.in. amfiteatr na 400 osób, rozległy plac zabaw oraz karczma.
Browar Puck
Z naturalnego chmielu i według tradycyjnych receptur, doglądane przez mistrza piwowarstwa, warzone jest piwo w uruchomionym w maju 2022 Browarze Puck. Nadmorskie warunki i świeże lokalne składniki dodają mu niepowtarzalnego smaku. Cała bursztynowa oferta powstaje na miejscu. Browar znajduje się przy ul. Dworcowej, zaledwie 100 m od dworca kolejowego.