Kociewski rzemieślniczy browar Czarna Owca uwarzył najlepsze piwo w Polsce
17 listopada 2017r. na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich odbyła się gala wręczenia nagród w XI edycji Konkursu Piw Rzemieślniczych. Odbywający się od 2007 roku konkurs (początkowo w Żywcu, a od 2015r. w Poznaniu) jest największym tego typu konkursem w Polsce, a także jest zaliczany do trzech największych w Europie i dziesięciu na świecie. W tym roku w konkursie wystartowało ok. 150 polskich browarów, które zgłosiły ponad 500 piw w 40 kategoriach. W konkursie mogły wziąć udział tylko takie piwa, których roczna produkcja nie przekracza 5 tysięcy hektolitrów, a piwowarzy są znani z imienia i nazwiska. Międzynarodowemu jury, składającemu się z 30 doświadczonych sędziów piwnych z Polski, Niemiec, USA, Holandii, Szwecji, Portugalii, Panamy i Korei Południowej, szefował Tomasz Kopyra, znany bloger piwny.
Porter Noster Bourbon Barrel Aged zdobył złoty medal w kategorii Imperialny Stout / Porter dojrzewający w beczce, a następnie spośród 29 złotych medalistów (nie we wszystkich kategoriach przyznano komplet medali) wybrany został najlepszym piwem w Polsce i tym samym przyznano mu tytuł Kraft Roku 2017!
Porter Noster Bourbon Barrel Aged to ciemne piwo w stylu porter bałtycki. Charakteryzuje się mocnym aromatem i smakiem szlachetnego alkoholu, wanilii, toffi, wiśni, kawy i czekolady. Piwo dojrzewało 7 miesięcy w tanku, a następnie przez kolejne 2 miesiące w beczkach po bourbonie, sprowadzonych z USA z firmy Brown-Forman, producenta Jacka Danielsa.
Browar Czarna Owca to niewielki browar rzemieślniczy z Semlina koło Starogardu Gdańskiego, którego właścicielem i piwowarem w jednej osobie jest Tomasz Starczewski. Pierwsze piwo browar zaprezentował w sierpniu 2016 roku. W portfolio posiada 13 rodzajów piwa, a ostatnim z nich był właśnie Porter Noster Bourbon Barrel Aged. Trzynastka okazała się zatem niezwykle szczęśliwa.
Źródło: Browar Czarna Owca