kobieta przystrajająca dekorację świąteczną

Nietypowe dania Wigilijne – zaskocz gości nowoczesnymi potrawami!

Typowe dania wigilijne to karp – smażony lub w galarecie – czerwony barszcz, pierogi, kutia oraz kompot z suszu. W zależności od regionu potrawy mogą się nieco różnić. Tego dnia sięgamy po dary natury tj. zboże, grzyby, ryby oraz zioła. W deserach nie może zabraknąć bakali. A gdyby tak zaskoczyć gości nietypowymi daniami wigilijnymi? Warto przy tym uszanować polską tradycję i sięgnąć po produkty charakterystyczne dla świąt Bożego Narodzenia tj. ryby, grzyby, kapusta oraz mak.

Potrawy wigilijne – po jakie produkty sięgnąć

Podczas uroczystej kolacji w Wigilię nie spożywamy mięsa. Na stole królują ryby, pierogi, kapusta, grzyby oraz własnoręcznie robione wypieki. Nie może zabraknąć czerwonego barszczu z uszkami oraz kompotu z suszu. Sięgamy po aromatyczne, orientalne przyprawy tj. wanilia, cynamon, goździki oraz imbir. Do przygotowania dań wigilijnych warto sięgnąć po zdrowe tłuszcze tj. olej kokosowy lub oliwa z oliwek. Promocja na oliwę z oliwek to doskonała okazja, aby zaoszczędzić podczas zakupów tego dość drogiego produktu.

Orientalna zupa z krewetkami

Dania rybne serwowane na wigilię robimy najczęściej z ryb tj. karp, dorsz, łosoś lub pstrąg. Dużym zainteresowaniem cieszą się filety rybne. Wybitni kucharze oraz smakosze sięgają po ryby w całości. A gdyby tak sięgnąć po krewetki w promocji i przygotować z nich przepyszną, rozgrzewającą zupę o orientalnym smaku – z przyprawą curry, odrobiną szafranu oraz trawy cytrynowej?

orientalna zupa z krewetkami

Oprócz dobrej jakości krewetek będziemy potrzebowali mleczko kokosowe, bulion warzywny, grzybki mun oraz makaron ryżowy. Z tych kilku produktów powstanie wykwintne danie idealne na wigilijną kolację. Orientalna zupa z krewetkami może być wspaniałą niespodzianką dla osób starszych, które rzadko mają możliwość poznawania nowych smaków.

Ciasto francuskie nadziewane kapustą kiszoną oraz grzybami

Kapusta kiszona oraz grzyby to standardowe produkty, które znajdziemy na wigilijnym stole. Grzyby leśne suszone trafiają do potraw tj. barszcz czerwony z uszkami, pierogów oraz bigosu. Popularne tego dnia są również zupa oraz sos grzybowy. Na stole nie może braknąć grzybków marynowanych oraz jajek nadziewanych grzybkami. Z kolei kapustę znajdziemy w pierogach, krokietach oraz kapuście z grochem.

Większość tych potraw jest stosunkowo czasochłonna. Dania te wymagają także dużego nakładu pracy. Możemy sobie nieco ułatwić przygotowywanie do świąt robiąc ciasto francuskie nadziewane kiszoną kapustą oraz grzybami. Wystarczy kupić gotowe ciasto francuskie, nałożyć na nie przygotowane nadzienie z kapusty oraz grzybów, zwinąć w rulon i upiec w piekarniku. Ciekawą opcją są niewielkie rogaliki z ciasta francuskiego z wytrawnym nadzieniem.

ciasto francuskie nadziewane kapustą kiszoną oraz grzybami

Świąteczne pralinki z makiem i bakaliami

Wśród świątecznych wypieków królują pierniki oraz makowce. W zależności od rejonu możemy spotkać się z różnego rodzaju smakołykami z makiem w roli głównej tj. kutia, łamaniec, strucla, makowiec czy też fikuśne ciasteczka z makiem. Dodajemy do nich bakalie tj. rodzynki, skórka z pomarańczy, owoce kandyzowane, migdały oraz orzechy włoskie. Ich wadą jest długi czas potrzebny na ich przygotowanie. Ciekawą alternatywą są smaczne pralinki z makiem. Do ich przygotowania potrzebujemy masło, herbatniki, miód, bakalie oraz mak. Po połączeniu wszystkich składników wystarczy uformować pralinki i włożyć je do lodówki na kilka godzin.

Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas. Od lat sięgamy po tradycyjne potrawy wigilijne. Warto wprowadzić niewielki element zaskoczenia. Używając tych samych produktów możemy przygotować nowatorskie dania, które zaskoczą naszych gości.

Artykuł promocyjny gazetkowo.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *