Stary Browar Kościerzyna 5

To miejsce, w którym wiedza o historii miasta idzie w parze z doznaniami kulinarnymi – Stary Browar Kościerzyna oferuje swoim gościom nie tylko jedzenie, oczywiście z lokalnym piwem w roli głównej, ale także zwiedzanie przygotowanej ekspozycji (z przewodnikiem), zakończone degustacją.

Zwiedzanie zaczyna się od prezentacji o tym „jak to było kiedyś….” – zwiedzający poznają historię Kościerzyny, jak i samego Browaru i jego właścicieli. Następnie przechodzi się na punkt widokowy – „na komin”, gdzie po drodze odbywa się degustacja regionalnych serów z żurawiną, paluchów z ciasta z regionalnym miodem, truskawek lub żurawiny w czekoladzie. W czasie degustacji przewodnik kontynuuje opowieść o Kościerzynie i Browarze. Później goście przechodzą do tzw. studni, gdzie przewodnik opowiada o każdym etapie powstawania piwa. Przy okazji goście mają możliwość degustacji 3 piw z kościerskiego browaru oraz regionalnych przekąsek do piwa takich jak: tarta z kiszonej kapusty i okrasa.

Wyjątkowego charakteru temu miejscu dodają oczywiście duże kadzie, wypolerowane i błyszczące w dyskretnym świetle.

Na miejscu znajduje się również restauracja i hotel.

Koszt; 25 zł za osobę pełnoletnią, dzieci do lat 6 gratis, dzieci 7-13 lat 10zł, 14-17 lat – 15 zł.

Trzeba wcześniej zadzwonić i umówić się: zwiedzanie jest organizowane dla grup liczących co najmniej 5 osób, minimum z godzinnym wyprzedzeniem – to czas potrzebny pracownikom browaru do potwierdzenia dostępności przewodnika i przygotowania degustacji.

Czas zwiedzania – ok. 1,5h.

Rezerwacje pod nr tel. 730 700 111 (recepcja hotelu).

Odrobina historii – Stary Browar Kościerzyna

Tradycje warzenia piwa w Kościerzynie sięgają XVI wieku, kiedy przywilej taki miał każdy mieszkaniec miasta posiadający parcelę. Jednak, ze względu na duże koszty, które trzeba było ponieść żeby produkcję piwa otworzyć, tylko najbogatsi mieszczanie mogli mieć własne browary. Część ludności rolniczej warzyła piwo na własne potrzeby, na bazie własnych produktów rolnych.

Rozkwit browaru przypadł na ostatnie dwie dekady XIX wieku. Kościerski zakład miał ugruntowaną pozycję i świetną renomę, praktycznie do samego wybuchu drugiej wojny światowej. W latach trzydziestych w Gdańsku mieścił się sklep firmowy browaru z Kościerzyny, a wśród klientów było wielu restauratorów, a także armatorów zawijających do Gdańska statków.

W czasie wojny browar nie ucierpiał. Gdy nastała Polska Rzeczpospolita Ludowa, browar upaństwowiono – i dalej przez krótki czas produkowano tu piwo, i to w ilościach jeszcze większych niż przed wojną. Jednak w 1948 roku doszło do podziału zakładu, a potem również do zmian w samej produkcji – na przestrzeni lat powstawało tu nie tylko piwo, ale również i miody oraz wina i inne artykuły spożywcze. W efekcie browar mocno podupadł. Produkcja trwała do 1998 roku.

W 2013 roku w miejscu dawnego browaru powstał kompleks gastronomiczno – hotelowy, wznowiono również produkcję piwa.