Podkładki na stół oraz maty to niezwykle praktyczne dodatki, które nie tylko zabezpieczają przed zabrudzeniami i odbarwieniem, ale również pełnią funkcję dekoracyjną. Do czego służą podkładki na stół? I jakie wybrać?
[materiał zewnętrzny]
Do czego służą podkładki na stół?
Przyjęcie w domu, uroczysty obiad czy kawa z przyjaciółką wymaga odpowiedniego przygotowania. I nie chodzi tylko i wyłącznie o odpowiednie menu, kreację, ale również aranżację stołu. Podstawę stanowi obrus oraz zastawa stołowa. Jednak jest jeszcze kilka innych przedmiotów, o których zapomnieć nie można. Wśród nich podkładki na stół, o które naprawdę warto zadbać. Podkładki stołowe przede wszystkim pełnią funkcję ochronną. Chronią blat przed wysoką temperaturą. Możemy postawić na nich gorący obiad czy ciepłą kawę bez obawy, że stół się odparzy lub odbarwi. Ponadto, stanowią świetny element dekoracyjny. Tym bardziej że dostępne są w różnych kształtach, szerokiej gamie kolorystycznej, a nawet w różnych wzorach.
Dlaczego warto stosować podkładki stołowe?
Niezależnie z jakiego materiału wykonany jest stół, to stawianie na nim gorących naczyń nie należy do najlepszych pomysłów. Choć warto zaznaczyć, że przypadku szklanych stołów, są obowiązkowe, ponieważ ich budowa jest bardzo delikatna i niestety powierzchnię bardzo łatwo zniszczyć poprzez kładzenie naczyń z gorącymi potrawami i napojami. Co więcej, niektóre materiały mogą zepsuć się wskutek szurania talerzami. Aby uniknąć nieestetycznych śladów i wszelkich uszkodzeń, a tym samym chronić blat, warto zainwestować w podkładki na stół kuchenny. Są one nie drogie, a za to doskonale chronią blat. W przypadku wylania gorącej zupy lub kawy, podkładka zmniejsza ryzyko zniszczenia stołu czy ławy. Ponadto, postawione na podkładkach naczynia czy talerze nie ślizgają się po powierzchni.
Jak wybrać podkładki stołowe?
Podkładki stołowe przede wszystkim pełnią funkcję ochronną. Chronią blat przed gorącą potrawą bądź napojem. Ponadto, stanowią świetny element dekoracyjny. Tym bardziej że dostępne są w różnych kształtach, szerokiej gamie kolorystycznej, a nawet w różnych wzorach. Wybierając podkładki stołowe, warto kierować się nie tylko wyglądem stołu, ale aranżacją całej kuchni. Jeżeli dominują elementy drewniane, odcienie beżu, perfekcyjnie wkomponują się podkładki wykonane z bambusa. Dla miłośników niebanalnych propozycji polecamy podkładki w kształcie np. płyty winylowej. Z pewnością przykują wzrok gości! Bardzo fajnym rozwiązaniem są również podkładki na stół z filcy, wyszywane oraz plecione. Dopełnią kuchnie urządzoną w tradycyjnym stylu.
W nowoczesnych pomieszczeniach warto pokusić się o modele z geometrycznymi wzorami. Oczywiście pamiętajmy, aby pasowały one do obrusa oraz zastawy stołowej. W przypadku wzorzystych naczyń wybierzmy gładkie i jednokolorowe podkładki. Natomiast jeśli zastawa stołowa jest w jednym kolorze np. biała, postawmy na kolorowe i wzorzyste podkładki, które nieco ożywią aranżację stołu. Na świąteczne obiady warto pokusić się o podkładki z motywem świątecznym, aby podkreślić charakter np. Bożego Narodzenia czy Wielkanocy.