Jak czytać składy kosmetyków? - Magazyn Kaszuby
Jak czytać składy kosmetyków?

Jak czytać składy kosmetyków?

Składy kosmetyków często mogą wydawać się niezrozumiałe. Warto przyjrzeć się bliżej substancjom ukrytym pod skomplikowanymi nazwami.

Niektóre substancje zawarte w kosmetykach mogą powodować podrażnienia lub inne problemy u poszczególnych typów cery. Dlatego bardzo ważne jest sprawdzenie składu produktu przed zastosowaniem. Dla ułatwienia, nazwa każdego z nich została ujednolicona w systemie INCI, czyli międzynarodowym systemie nazewnictwa składników w kosmetykach. 

Składy kosmetyków – jak czytać?

Aby móc prawidłowo dobierać kosmetyki, najpierw należy ustalić swój typ skóry, a następnie odnaleźć substancje pomagające w pielęgnacji danego rodzaju cery i właśnie ich szukać na opakowaniach poszczególnych produktów. Producent zobowiązany jest podawać składniki kosmetyku na liście w kolejności malejącej. Substancja o największym stężeniu znajduje się więc zawsze na jej początku. Jedynie te, których znajdziemy w produkcie w ilości mniejszej niż 1% podawane są losowo. Przykładowo, alkohol wykazuje działanie wysuszające. Jeśli umieszczony jest w składzie na początkowym miejscu, to bardzo prawdopodobne jest, że po pewnym czasie stosowania kosmetyku z jego wysoką zawartością cera będzie wymagała mocniejszego nawilżenia. Lecz jeśli zależy nam na znalezieniu produktu, który zapewni skórze odżywienie, np. z dodatkiem aloesu występującego pod nazwą Aloe Vera, to najlepiej gdyby składnik ten występował jako jeden z pierwszych na liście. W łatwy sposób można rozpoznać np. barwniki, gdyż ich nazwy rozpoczynają się zawsze od frazy ,,Cl”.

Składy kosmetyków – właściwości wybranych substancji

Na niektóre nazwy składników możemy natknąć się wielokrotnie. Warto więc poznać ich właściwości oraz zastosowanie w produkcie, by w przyszłości móc dokonywać świadomych wyborów przy zakupie odpowiednio dobranych kosmetyków.

Alcohol Denat

Przeczytaj więcej: https://estetico.pl/alcohol-denat

Składnik ten może okazać się bardzo pożyteczny i wykazuje szereg pozytywnych działań, jednakże kosmetyki z jego zawartością – szczególnie tą wysoką – należy stosować z umiarem, gdyż jako alkohol jest substancją silnie wysuszającą, a w przypadku wrażliwej cery nawet podrażniającą. Jest on jednakże używany przez wielu producentów dosyć często, ze względu na fakt, iż chroni on kosmetyk przed wniknięciem do niego bakterii, grzybów lub innych drobnoustrojów. Pełni również funkcję rozpuszczalnika dla wielu substancji nierozpuszczalnych w wodzie i tłuszczu, a także umożliwia ich przenikanie w głębokie warstwy skóry.

Polysorbate 20

Przeczytaj więcej: https://estetico.pl/polysorbate-20

Składnik ten został uznany za w pełni bezpieczny i niewywołujący reakcji alergicznych. W kosmetykach pełni on funkcję emulgatora, umożliwiającego powstawanie emulsji poprzez łączenie ze sobą części olejowych i wodnych. Zapobiega również rozwarstwianiu się obu tych faz w produkcie. Umożliwia także rozpuszczenie substancji nierozpuszczalnych w wodzie. Ponadto, Polysorbate 20 nadaje produktom przyjemną konsystencję, ułatwiającą rozprowadzanie na skórze.

Sodium Hydroxide

Przeczytaj więcej: https://estetico.pl/sodium-hydroxide

Wodorotlenek sodu, znany również jako sola kaustyczna (gdy występuje w postaci stałej) odpowiada przede wszystkim za wyrównywanie poziomu pH w kosmetyku. Producentów obowiązują jednakże surowe przepisy regulujące dopuszczalną ilość jego stężenia w danym produkcie, gdyż w zbyt dużej ilości Sodium Hydroxide może wykazywać działanie żrące. Przy podaży na właściwym poziomie nie wywołuje skutków ubocznych i jest w pełni bezpieczny dla zdrowia, gdyż składnik ten wykorzystuje się nawet do produkcji żywności. Jest to również substancja niezbędna do produkcji mydła, wykazująca działanie niszczące dla drobnoustrojów chorobotwórczych.

Tocopherol

Przeczytaj więcej: https://estetico.pl/tocopherol

Pod tą nazwą kryje się witamina E – niezwykle cenna dla zdrowia skóry, dlatego też nie ma żadnych ograniczeń dotyczących jej stosowania. Wykazuje ona działanie antyoksydacyjne, nawilżające, zapobiegające procesom starzenia, a także wzmacniające barierę naskórkową. W kosmetykach pełni funkcję przeciwutleniacza, dzięki czemu zapewnia i przedłuża trwałość produktu oraz zabezpiecza go przed zmianą barwy, zapachu czy konsystencji.

To również cię zainteresuje...

Najnowsze Artykuły