Drewniane łyżki, łopatki i inne akcesoria kuchenne z upływem czasu stają się coraz bardziej zniszczone
Drewniane łyżki, łopatki i inne akcesoria kuchenne na początku zawsze prezentują się pięknie. Jednak wraz z upływem czasu stają się coraz bardziej zniszczone, a dodatkowo mogą być też siedliskiem bakterii i grzybów. Drewno to trwały materiał, ale nie można m.in. myć go w zmywarce, dlatego warto poznać sposoby na jego odpowiednią pielęgnację.
[materiał sponsorowany]

Mycie drewnianych akcesoriów
Tak jak już wspomniano, drewniane akcesoria kuchenne (dostępne w ofercie sklepu https://zasmakujradosci.pl/jadalnia) wymagają specjalnych rozwiązań. Nie można myć ich w zmywarce, ponieważ drewno pod wpływem wody pęka, przez co akcesorium będzie do wyrzucenia. Najlepiej, kiedy umyje się je zaraz po użyciu – zapachy nie zdążą się jeszcze wsiąknąć, a brud szybko zniknie. W ten sposób można też uniknąć uciążliwego szorowania. Należy pozostawić je w przewiewnym miejscu i pod żadnym pozorem nie zostawiać w wodzie, gdyż może dojść do rozwoju grzybów. Najlepiej użyć miękkiej gąbki i odrobiny płynu do naczyń. Aby zapobiec nadmiernemu wchłanianiu wody, drewno można wcześniej zaimpregnować. Wystarczy natrzeć łyżkę, deskę czy łopatkę olejem roślinnym i opłukać pod bieżącą, ciepłą wodą, a potem poczekać aż wyschnie. Czynność powtórzona kilka razy da jeszcze lepszy efekt i ochroni na jakiś czas drewniane akcesoria.
Usuwanie przebarwień i zapachów
Jeżeli naczynia mają już ślady przebarwień i brzydko pachną, to należy zastosować kilka sztuczek, za pomocą których z powrotem będą jak nowe. Soda oczyszczona działa świetnie na przebarwienia, a cytryna skutecznie pozbędzie się tłuszczu. Z kolei sól poradzi sobie z resztkami jedzenia. Nie zaszkodzi również od czasu do czasu skorzystać z… papieru ściernego. Świetnie poradzi sobie z pojedynczymi, wystającymi włóknami drewna, które mogą sprawić, że deska lub łyżka będą szorstkie w dotyku.
Jak przechowywać drewniane akcesoria?
Nie tylko sama pielęgnacja ma wpływ na drewniane akcesoria, ale także to, w jakich warunkach i gdzie są przechowywane. Najlepiej, aby nie wrzucać ich do jednej szuflady ze stalowymi nożami i innymi ciężkimi przyborami, gdyż może to uszkodzić ich delikatniejszą powierzchnię. Dobrze zagospodarować część szuflady wyłącznie na akcesoria z drewna i oddzielić za pomocą przegrody od innych elementów. Dobrym rozwiązaniem jest też specjalny wieszak na przybory, który posiada haczyki – na nich można powiesić drewniane łyżki i łopatki. Trzeba jednak pamiętać, że w trakcie intensywnego gotowania na wszystkich akcesoriach może się osadzać tłuszcz, więc lepiej co jakiś czas przemyć je szmatką i płynem.