Czym kierować się przy wyborze whisky? Podpowiadamy! - Magazyn Kaszuby
Czym kierować się przy wyborze whisky? Podpowiadamy!

Czym kierować się przy wyborze whisky? Podpowiadamy!

Whisky, rodzaj wysokoprocentowego alkoholu, którego korzeni należy szukać w krajach anglosaskich, cieszy się coraz większą popularnością także nad Wisłą. Choć nie zawsze tak było! Jeszcze kilkanaście lat temu whisky uważana była za produkt dostępny wyłącznie dla koneserów. Na szczęście to się zmienia. Czym się kierować przy jej wyborze? Sprawdziliśmy!

[materiał zewnętrzny]

Whisky w Polsce: trzecie miejsce na podium

Raport agencji badawczej Nielsen pokazuje, że whisky jest trzecim najchętniej kupowanym rodzajem alkoholu w Polsce. W 2018 roku łącznie wydaliśmy na nią nieco ponad 2,3 mld złotych! To pokazuje, że rynek otwiera się na nowych konsumentów, oferując produkty z różnych półek cenowych.

Whisky można dostać zarówno za 100-200, jak i 5000-8000 złotych, choć górna granica właściwie nie istnieje. Trunki dla prawdziwych koneserów (choć może trafniej byłoby użyć określenia: inwestorów) mogą kosztować nawet kilkaset tysięcy złotych. Bez obaw, nie musisz sprzedawać mieszkania, żeby napić się dobrej whisky. Zwróć jednak uwagę na kilka ważnych szczegółów.

5 rzeczy, na które musisz zwrócić uwagę przy wyborze whisky

  1. Miejsce pochodzenia

Zobacz, skąd pochodzi dany trunek. Choć pierwszą „wodę życia” prawdopodobnie wynaleźli irlandzcy mnisi, obecnie whisky jest produkowana w wielu zakątkach świata: od Europy po USA i Japonię. Najpopularniejsze rodzaje whisky pochodzą ze Szkocji, Irlandii i Stanów Zjednoczonych. Różnią się zarówno składem, jak i sposobem produkcji (np. irlandzka whisky jest trzykrotnie destylowana).

  1. Zawartość alkoholu

Whisky należy do alkoholi wysokoprocentowych. Jeśli chodzi o zawartość „procentów”, jest zbliżona do wódki, różni się jednak od niej smakiem, którego nadaje jej leżakowanie w beczkach. Zgodnie z przepisami minimalna zawartość alkoholu w whisky wynosi 40%. Na rynku dostępne są zarówno 40%, jak i 60% czy nawet 80% trunki.

  1. Smak

Prawdziwi koneserzy są w stanie już po pierwszych łykach wyczuć delikatny posmak jabłka, lukrecji czy dębowej beczki, w której leżakował trunek oraz subtelny zapach śliwki, czekolady czy tytoniu. Producenci whisky przychodzą jednak z pomocą mniej do świadczonym konsumentom i na butelce, (lub w przypadku zakupów online na stronie internetowej) dokładnie opisują kompozycję smakowo-zapachową danego trunku.

  1. Wiek

Zazwyczaj uważa się, że im starsza whisky, tym lepsza (i droższa – na co wpływa wiele czynników takich jak choćby koszty magazynowania). Nie jest to równoznaczne z tym, że stosunkowo młoda whisky jest zła. Na przykład torfowe whisky pochodzące z japońskich destylarni, cenione przez koneserów, potrzebują niespełna czterech lat leżakowania w subtropikalnym klimacie wyspy Yakushima, aby zyskać niepowtarzalny smak.

Warto wiedzieć, że minimalny czas leżakowania whisky to trzy lata (dla amerykańskich whiskey dwa). Jeśli więc producent nie zamieścił informacji o wieku whisky na butelce, właśnie tyle najprawdopodobniej ma.

  1. Typ

Dostępne na rynku trunki różnią się sposobem produkcji. Najpopularniejsze gatunki whisky to Single Malt Whisky (whisky słodowa powstająca w jednej destylarni), grain whisky (whisky zbożowa powstająca z mieszanki różnych zbóż np. pszenicy czy kukurydzy), blended whisky (whisky mieszana powstająca w wyniku połączenia Single Malt Whisky oraz whisky pochodzących z innych zbóż).

Więcej informacji na temat whisky możesz znaleźć na stronie https://Dunder.Store/

[materiał zewnętrzny]

To również cię zainteresuje...

Najnowsze Artykuły