Kuchnia przedwojennego Wrocławia - Magazyn Kaszuby
Kuchnia przedwojennego Wrocławia

Kuchnia przedwojennego Wrocławia

Jak kulinarne gusta wrocławian kształtowały się na przestrzeni wieków i jakie okoliczności zewnętrze miały na nie wpływ? Czym charakteryzowała się tak zwana kuchnia starowrocławska i gdzie możemy odnaleźć jej ślady? Dowiedz się, jakie potrawy królowały na stołach przedwojennego Breslau!

[materiał sponsorowany]

Kuchnia przedwojennego Wrocławia

Źródło: restauracjaokrasa.pl

Lokalna kuchnia przedwojennego Wrocławia

O tradycyjnej kuchni Dolnego Śląska przeczytać możemy na blogu restauracji Okrasa. Gdybyśmy zapytali mieszkańców przedwojennego Wrocławia o to, co warto zjeść na obiad, aby poznać lokalną kuchnię, otrzymalibyśmy naprawdę różnorodne odpowiedzi. A wszystko ze względu na to, że nieistniejące już Breslau było przede wszystkim fascynującym tyglem kulturowym, w którym spotykały się smaki i aromaty kuchni z różnych stron świata. Miasto zamieszkiwali przed wojną Czesi, Niemcy, Polacy, Żydzi i Francuzi, a także przedstawiciele wielu pomniejszych grup etnicznych (Łemkowie, Ormianie, Romowie), z których każda wzrastała w innej tradycji i wynosiła z rodzinnego domu odmienne gusta kulinarne. Co ważne, wszystkie te grupy nauczyły się ze sobą współistnieć na tyle, że ich zwyczaje i tradycje zaczęły się ze sobą splatać. Przedwojenna kuchnia, określana czasem kuchnią starowrocławską, może być zatem uważana za niezwykły eksperyment kulinarny, który wbrew temu, co mogłoby się wydawać, nie został zdominowany przez przaśną kuchnię niemiecką, lecz zaowocował również daniami nieco bardziej delikatnymi i wyszukanymi. Mieszkańcy Breslau chętnie delektowali się między innymi rybami i dziczyzną. Różnorodność kulturowa nie była jednak jedynym czynnikiem kształtującym wrocławskie tradycje kulinarne. Nie bez znaczenia pozostawały aspekty ekonomiczne. Nikogo zapewne nie zdziwi fakt, że bardziej wyszukane potrawy serwowane były przede wszystkim na stołach zamożniejszych mieszkańców, którzy – jak to zwykle bywa – pozostawali w mniejszości. Na stołach mieszczan częściej gościły nieco prostsze dania mięsne i mączne. Niektóre z nich udało się odtworzyć na podstawie przepisów, które przetrwały do naszych czasów, lub osobistych zapisków dawnych mieszkańców miasta.

Wśród nieco już zapomnianych dań królujących na stołach przedwojennych mieszkańców Breslau można wymienić między innymi różnego typu gulasze, pasztety, rolady i sznycle oraz sosy. W dawnych przepisach kulinarnych często pojawiały się także potrawy takie jak śląskie niebo w gębie, czyli mięso wieprzowe duszone w owocach, gęś wypiekana tradycyjnie na dzień św. Marcina, klopsy królewskie czy Breslauer Häckerle tłumaczone jako siekanka wrocławska, czyli sałatka, której głównym składnikiem był siekany boczek (najpierw wędzony, a później gotowany). Takich przykładów można by wskazać naprawdę wiele, jednak od czasu ich popularności kuchnia wrocławska nieco się zmieniła, na co duży wpływ miały wydarzenia będące skutkiem drugiej wojny światowej.

To również cię zainteresuje...

Najnowsze Artykuły